Produkcja pełnowartościowego kompostu trwa nawet 18 miesięcy. Możemy oczywiście skrócić ten proces dodając odpowiednich składników.

Jednym z nich są tzw. startery czyli aktywatory kompostowania. Produkty te zawierają odpowiednie szczepy bakterii, przyspieszające rozkład materii organicznej oraz zapewniają odpowiednie proporcje pierwiastków, w tym przypadku azotu oraz węgla. Podobny efekt uzyskamy dodając stary, zeszłoroczny kompost do pryzmy. Najlepiej wykonajmy jego wodny roztwór i polejmy materiał organiczny. Niezłe efekty daje również polewanie pryzmy wyciągami ziołowymi, np. z mniszka lekarskiego albo rumianku.
Jeśli posiadamy zamknięty kompostownik, możemy wrzucić do niego zakupione lub własnoręcznie zebrane dżdżownice.
Mimo naszych starań ilość wytworzonego kompostu może być zbyt mała na nasze potrzeby i będziemy musieli się posiłkować gotowym produktem z profesjonalnej kompostowni. Kompostownia ziemia polska to hasło, które wraz z nadejściem wiosny powinno być przez nas wykorzystane.